De Boudoir Studio
Persoonlijke verhalen Hoe gezond eten mijn leven beïnvloedde
Orthorexia

Hoe gezond eten mijn leven beïnvloedde

Afgelopen week luisterde ik een podcast van Mary’s Cup Of Tea. Hierin behandelde ze het onderwerp ‘orthorexia’. Hoe langer ik luisterde, hoe meer ik de verbanden begon te zien.

Orthorexia

Dit is wat orthorexia betekent volgens het voedingscentrum: “Orthorexia is een niet officieel erkende eetstoornis, waarbij er een ziekelijke fixatie is op gezond eten. Mensen met orthorexia willen uitsluitend het allergezondste eten. Aan de kwaliteit van het eten meten zij hun kwaliteit van leven af.”

Obsessie met eten

Een aantal jaar terug kocht ik een boek over gezonde voeding en sporten. Ik wilde me fitter en strakker in mijn vel voelen. Het boek was een 12 weken programma waarin iedere dag uitgeschreven stonden wat en wanneer je at. Ook de sportschema’s stonden uitgebreid beschreven.

Het was een flinke ommekeer. Van maar kijken wat je eet naar een strak schema zonder flexibiliteit. Ik hield me er keurig aan, want zo ben ik dan ook weer. Als ik eenmaal ergens aan begin dan ga ik er ook voor.

Het was stressvol. Vooral in het begin. Ik kende de recepten niet, moest de tussendoortjes zelf bakken, allerlei moeilijke ingrediënten etc. Ondanks dat lukte het me aardig. Uiteindelijk kende ik het meeste wel uit mijn hoofd.

Ik leefde van eetmoment naar eetmoment. Als ik honger had dan at ik niet, pas wanneer de klok het aangegeven tijdstip sloeg. 

Wanneer de trein vertraging had en ik een paar uur moest wachten, was er geen haar op mijn hoofd die eraan dacht om eten op het station te halen. Nouja, ik dacht er wel aan maar deed het niet. Mijn eetschema zei namelijk dat dat niet kon. Ik wachtte net zolang totdat de trein weer reed en ik thuis hetgeen kon eten wat voorgeschreven stond.

Als ik bij mijn ouders op bezoek ging, had ik mijn eigen eten bij. Wanneer we tijdens een wandeling ergens koffie gingen drinken en hun een stokbroodje pakte, nam ik daar niets van. Ik had immers mijn stuk fruit en ongezouten, ongebrande noten in mijn jaszak. Wanneer we het restaurant uitliepen, at ik die onderweg op.

Kort samengevat: mijn leven stond in het teken van mijn schema en calorieën tellen. Alles hield ik bij in een app. Deze liet ook meteen zien hoeveel vet, eiwitten en koolhydraten ik binnenkreeg. Wanneer dit niet precies op het gewenste percentage uitkwam, ging ik dingen weglaten of andere keuzes maken. Dat was de enige reden om van mijn eetschema af te wijken. Gingen we uit eten, dan raakte ik in de stress. 

Ook sportte ik iedere dag. Als ik een dag oversloeg dan voelde ik me schuldig. Je hoort soms wel eens dat mensen urenlang sporten. Ik maakte mijn oefeningen netjes af en daar liet ik het bij.

De knop omgezet

Ik weet niet hoe, maar de knop is uiteindelijk om gegaan. Ik was het beu om niet meer te kunnen genieten van eten. Om paniek te hebben als de dag iets anders liep dan gepland. Ik heb nog steeds lichte paniek wanneer ik niet enigszins een gezonde keuze kan maken in een restaurant. Maar over het algemeen komt dat zelden voor.

Wat ik hieruit heb geleerd

Ik heb er ook wel wat goeds aan overgehouden. Ik maak nog steeds verantwoorde keuzes als het op mijn eetpatroon aankomt. Veel groenten, weinig koolhydraten en suiker eten is daar een onderdeel van. Daarnaast beweeg ik meer en sport ik regelmatig. Het maakt dat ik me fit en gezond voel.

Ik ben benieuwd of jij jezelf of een ander hierin herkent. Ik hoop dat mijn verhaal je inspireert. Sla hem op om later nog eens terug te lezen. Deel dit artikel om orthorexia onder de aandacht te brengen. Je mag me altijd een bericht of DM sturen over dit artikel. Ik vind het namelijk fijn om je reactie te lezen en te horen of je er iets aan gehad hebt.

Wil je andere persoonlijke verhalen lezen? Je vind ze hier.

Post a Comment

De Boudoir Studio logo
Contact

De Boudoir Studio
Weert, Limburg, NL
info@boudoirstudio.nl

Kvk. 81462611

Social media
Privacy & Disclaimer